Minda Presiden

Peralihan Jawatan Perdana Menteri & Kes Duluan (Precedent Case) Mahkamah Persekutuan 2010 

 

 

Merujuk kepada perkembangan semasa politik Malaysia, terdapat gelombang yang sedang bergerak memperlihatkan peralihan jawatan Perdana Menteri bakal berlaku tidak lama lagi. Ini susulan kenyataan yang dibuat Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) merangkap Ahli Parlimen Port Dickson Y.B Dato’ Seri Anwar Ibrahim bertarikh 23 September 2020 bahawa beliau sedang memiliki sokongan kukuh dari Ahli Parlimen untuk membentuk sebuah kerajaan baharu.

 
Desas-desus ini semakin memuncak terutama apabila beliau semalam mengumumkan bahawa Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XVI Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah berkenan untuk menerima beliau mengadap pada hari Selasa 13 Oktober 2020.
 
 
Dalam situasi desas-desus ini, timbul persoalan undang-undang dalam kalangan masyarakat iaitu sama ada tindakan YB Dato’ Seri Anwar untuk mengambil alih jawatan Perdana Menteri ini sah di sisi Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang negara? Persoalan ini disusuli beberapa senario. Pertama kedudukan Perdana Menteri semasa Y.A.B Tan Sri Muhyiddin Yassin yang masih kekal di mana beliau masih belum meletakkan jawatan. Kedua adalah, Y.B Dato’ Seri Anwar tidak membuat tindakan untuk menukar Perdana Menteri dalam Sidang Parlimen menerusi undi tidak percaya, sebaliknya terus bertemu YDPA dengan bukti dokumen sokongan yang beliau terima.
 
 
Menjawab persoalan ini, sudah pasti kes duluan (precedent) Mahkamah Persekutuan Dato’ Seri Ir Hj Mohammad Nizar Jalamuddin v Dato’ Seri Dr Zambry Abdul Kadir 2010 2 CLJ 925 amat cucuk untuk dirujuk kerana kes ini mempunyai fakta kes yang tidak jauh beza dengan persoalan yang kita bincangkan. 
 
 
 
Read 1142 times
Rate this item
(1 Vote)
Tanggungjawab Jawatan Perdana Menteri Sebagai Pegawai Badan Awam.

 

Tanggungjawab Jawatan Perdana Menteri Sebagai Pegawai Badan Awam.

Tarikh 28 Julai 2020 adalah merupakan detik bersejarah buat rakyat Malaysia. Tanggal tersebut telah memperlihat kali pertama dalam sejarah politik tanah air seorang bekas Perdana Menteri Malaysia disabitkan atas kesalahan penyalahgunaan kuasa, pecah amanah, dan penggubahan wang haram.

Hakim Mahmakah Tinggi Yang Arif Tuan Mohd Nazlan Mohd Ghazali telah menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta atas kesalahan salah guna kuasa. Bagi tiga kesalahan penggubahan wang haram dan pecah amanah, setiap pertuduhan membawa hukuman penjara 10 tahun namun hukuman berjalan secara serentak. Namun, dalam masa sama, kita tidak boleh menafikan hak Dato’ Seri Najib untuk menjalani proses rayuan di Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan.

Dalam kes ini, ia tidak dapat lari dari duluan fakta kes penting melibatkan penyalahgunaan kuasa dan rasuah yang melibatkan pemimpin politik iaitu kes Pendakwa Raya v Datuk Haji Harun Idris  [1976] 1 LNS 184. Arwah Datuk Harun adalah merupakan bekas Menteri Besar Selangor yang telah dihadapkan ke Mahakamah atas tiga pertuduhan rasuah.

Tiga tuduhan tersebut adalah (a) meminta jumlah RM250,000 untuk UMNO sebagai dorongan untuk mendapat kelulusan dari Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri bagi permohonan tanah yang dimiliki negeri, (b) bertindak menerima RM25,000 untuk UMNO pada 16 Ogos 1971 dari Hong Kong & Shanghai Bank ketika menjadi pegawai badan awam sebagai dorongan untuk mendapatkan kelulusan permohonan (c) menerima jumlah RM225,000 untuk UMNO pada 27 Mac 1973 dari Hong Kong & Shang Hai Corp sebagai dorongan untuk mendapatkan kelulusan permohonan.

Read 499 times
Rate this item
(0 votes)

scs4

 

Dalam satu artikel bertajuk Governing The South China Sea: From Freedom Of the Seas To Ocean Enclosure Movements David Rosenberg (2011) menyatakan bahawa Laut China Selatan memainkan peranan penting dalam industri perkapalan khususnya sebagai ‘hub’ kepada revolusi industri Asia. Ia dapat dilihat apabila lebih dari separuh kapal perdagangan besar dunia belayar melalui Laut China Selatan setiap tahun. Ini termasuklah peranannya sebagai laluan sibuk bagi kapal tangki minyak dunia. Maka tidak hairanlah mengapa lebih dari separuh pelabuhan bagi sepuluh kontena terbaik dunia terletak di wilayah berkenaan, kerana kedudukannya yang strategik sebagai penghubung antara Lautan Pasifik dan Lautan Hindi.

Selain Laut China Selatan, Selat Melaka turut berperanan besar buat industri perkapalan dunia. Dalam laporan International Maritime Organization - IMO (2003) lebih dari 60,000 kapal belayar melalui Selat Melaka setiap tahun membawa pelbagai bahan dari bahan mentah hinggalah bahan siap dari seluruh pelusuk dunia dan 80% dari kapal yang melalui Selat Melaka setiap tahun membawa tangki minyak ke Utara Timur Asia.

Maka, menerusi kelebihan ini termasuk laluan kedua yang dimiliki Malaysia iaitu melalui Selat Melaka, Malaysia telah menjadi pintu gerbang kepada industri perkapalan dunia yang memberi manfaat buat negara. Dalam laporan Malaysia Shipping Master Plan 2017-2022 yang dikeluarkan Kementerian Pengangkutan, memetik tahun 2016 sebagai contoh telah merekodkan hasil perdagangan negara melalui perkapalan sebanyak RM 1.48 trillion.

Selain itu, Laut China Selatan kaya dengan pelbagai sumber ekonomi. Ini menyebabkan konflik boleh tercetus dengan mudah apabila terdapat sebilangan nelayan sebagai contoh yang menangkap ikan di Kawasan Zon Ekonomi Eksklusif (EEZ) sesebuah negara lain yang seterusnya membawa kepada perebutan Kawasan EEZ.

Kelebihan besar ini sudah pasti dicemberui oleh pelbagai pihak yang mengakibatkan ketidakstabilan wilayah Laut China Selatan. Selain dari pergelutan kuasa besar antara China dan Amerika Syarikat, kekalutan berlaku apabila terdapat aktiviti lanun yang berleluasa mengganggu aktiviti perkapalan di wilayah berkenaan. Dalam dua dekad yang lalu, dicatatkan lebih dari separuh aktiviti lanun dunia berada di Laut China Selatan. Maka, sebagai langkah pencegahan, tentera laut Malaysia, Indonesia dan Singapura telah mengambil inisiatif menggiatkan aktiviti pemantauan di wilayah berkenaan sejak 2004.

Walaubagaimanapun, isu yang lebih utama adalah perebutan yang tidak berkesudahan antara kuasa besar dunia Amerika Syarikat dan China untuk memiliki kelebihan yang wujud di wilayah berkenaan. Dari perspektif Amerika Syarikat dan Jepun, China adalah musuh utama dalam pelbagai sudut termasuk ekonomi dan geo-politik. Maka sudah pasti mereka bertungkus lumus memihak kepada negara kecil seperti Filipina untuk memastikan China tidak memonopoli perdagangan di Laut China Selatan. Maka, negara yang memiliki kepentingan perkapalan dan ketenteraan laut utama seperti Amerika Syarikat dan Jepun sering membawa naratif untuk membebaskan Laut China Selatan dari dimonopoli oleh mana-mana kuasa dunia bagi tujuan kepentingan perdagangan mereka semata-mata.

Sejarah dan Undang-Undang Antarabangsa

Namun, bagi China mereka memiliki justifikasi sebagai ‘pelindung’ kepada isu keselamatan di wilayah berkenaan. Maka tidak hairan mengapa mereka menggiatkan aktiviti 'pemantauan' dengan menggunakan kapal pengawal pantai (coast guard) di wilayah Laut China Selatan. Dari sudut konvensyen antarabangsa, sememangnya negara-negara harus menghormati hak negara lain untuk menggunakan kawasan perairan tertentu bagi laluan kapal. Ia termaktub dalam Artikel 17 UNCLOS "Right of Innocent Passage" yang menyatakan bahawa "Subject to this Convention, ships of all States, whether coastal or land-locked, enjoy the right of innocent passage through the territorial sea". Namun, Artikel 18 dan 19 telah menerangkan dengan lengkap syarat-syarat yang wajib dipatuhi. Antaranya ia tidak bersifat prejudis ke atas keamanan dan keselamatan negara yang terlibat, seperti menggunakan perairan bagi mengumpulkan maklumat pertahanan sesebuah negara dan mengacukan senjata secara terbuka bagi kapal tentera atau pengawal pantai yan terdedah kepada risiko peperangan. (Artikel 19 (b) & (c)). 

OIP9BLE39B4

 

Bermula dari hujah sejarah hingga membuat sesuatu tindakan bagi mendapat pengiktirafan antarabangsa berasaskan tafsiran undang-undang antarabangsa sendiri.

Dari aspek sejarah, China telah mengemukakan peta lama termasuk bertahun 1947 yang mendakwa bahawa Pulau Spratly dan Pulau Paracels adalah sebahagian dari China. Dakwaan ini dicabar oleh Vietnam yang menyatakan bahawa pada 1940-an China tidak pernah menuntut sebarang hak untuk kedua-dua pulau berkenaan. Malah, Vietnam mendakwa mereka telah menguasai kedua-dua pulau berkenaan secara aktif sejak kurun ke-17.

Pertembungan ini telah membawa kepada tercetusnya konflik ketenteraan antara tentera China dan tentera Vietnam Selatan. Konflik ini telah memburukkan lagi keadaan, apabila pada 19 Januari 1974, tentera China telah menembak mati 75 tentera Vietnam Selatan dan menawan 48 yang lain.

Dalam hujahan sejarah ini, China juga mendakwa bahawa dalam rekod lampau nelayan dan pelayar dari China telah menduduki dan menguasai pulau-pulau seperti Scarboroagh Shoal dan pulau lain sekitar Laut China Selatan. Namun, Tribunal Timbangtara (PCA) telah memutuskan bahawa dalam konteks sejarah, sebelum UNCLOS diwujudkan, wilayah Laut China Selatan yang melepasi kawasan perairan China adalah dalam kategori Laut Lepas (High Sea) di mana semua kapal dari mana-mana negara bebas untuk memanfaatkan laluan perairan tersebut mahupun memanfaatkannya dengan menangkap ikan.Justeru, tuntutan sembilan garis putus China dianggap tidak munasabah.

Dari aspek kedua, ia dapat dilihat khususnya menerusi pengubahsuaian pulau-pulau baharu dari asalnya adalah batuan.

Kedua-dua aspek yang digunakan China ini adalah bertujuan membawa kepada justifikasi bahawaa sembilan garis putus (nine-dash line) adalah dimiliki negara berkenaan. (rujuk gambar di atas)

Dalam Sembilan garis putus tersebut terangkum pelbagai pulau seperti Pulau Taiping (Itu Aba), Pulau Paracels, Pulau Spratlys, Pulau Huangyan / Scarborough Shoal dan lain-lain pulau kecil, yang asalnya sama ada dari pulau betul, puluhan batuan dasar (bedrock), pulau karang (atolls), tebir pasir (sandbank), dan temburu (reef).

Menurut Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Undang-Undang Laut 1982 (UNCLOS), mana-mana negara, selain memiliki Laut Wilayah sendiri berukuran 12 Batu Nautika (Artikel 3) dan Zon Bersebelahan (Contigous Zone) yang berukuran 24 Batu Nautika (Artikel 33), mereka turut memiliki hak tertentu dalam Zon Ekonomi Eksklusif (EEZ – Exclusive Economic Zone) (Artikel 57) dan Pelantar Benua (Continental Shelf) yang berukuran 200 Batu Nautika (Artikel 76).

Isu hak negara dalam wilayah EEZ ini membawa kepada konflik dengan negara jiran masing-masing apabila terdapat pertindihan wilayah EEZ antara mereka. Lebih utama, konflik ini turut diiringi peruntukan dalam Artikel 121 UNCLOS yang menjadi persoalan utama kepada isu Laut China Selatan.

Artikel 121 UNCLOS menyatakan:

1. An island is a naturally formed area of land, surrounded by water, which is above water at high tide.

2. Except as provided for in paragraph 3, the territorial sea, the contiguous zone, the exclusive economic zone and the continental shelf of an island are determined in accordance with the provisions of this Convention applicable to other land territory.

3. Rocks which cannot sustain human habitation or economic life of their own shall have no exclusive economic zone or continental shelf

Dalam Artikel 121 ini, ia mengiktiraf Laut Wilayah, Zon Bersebelahan, EEZ, dan Pelantar Benua bagi sesebuah pulau sama dengan peruntukan dalam UNCLOS ini bagi ukuran perairan sesebuah negara. Ia bermakna, sekiranya terdapat sebuah pulau dalam wilayah EEZ sesebuah negara, maka negara tersebut boleh meluaskan lagi wilayah EEZ dan Pelantar Benua menjangkau 200 Batu Nautika bermula dari pulau tersebut.

Peruntukan ini telah merancakkan aktiviti pencarian pulau-pulau baharu negara-negara terlibat dengan harapan untuk meluaskan lagi wilayah zon EEZ mereka. Paling ketara adalah China hingga mereka melaksanakan aktiviti-aktiviti mengubahsuai batuan besar menjadi pulau. Walaubagaimanapun, aktiviti China ini menimbulkan isu undang-undang laut yang besar apabila ia dilihat bercanggah dengan Artikel 121 (3) seperti di atas. Dalam Artikel 121 (3) menyatakan bahawa batuan besar yang tidak dapat menampung hidupan manusia atau kehidupan ekonomi secara sendiri tidak boleh memiliki wilayah EEZ dan Pelantar Benua. Maka dalam banyak kes pengubahsuaian batu kepada pulau oleh China telah menimbulkan persoalan sama ada pulau-pulau yang telah diubahsuai itu menepati peruntukan dalam undang-undang laut khususnya Artikel 121 (3) di atas?

Kes Pulau Scarborough Shoal

 

3455

Rujukan kepada The South China Sea Arbitration (The Republic of Philippines v The People’s Republic of China) Award (12 July 2016) PCA 2013-19 amat menarik untuk ditekuni. Tribunal ini telah berlangsung secara absentia kerana pihak Responden (China) memutuskan untuk tidak mengambil bahagian. Dalam kes ini, Filipina (penuntut) menuntut bahawa pulau Scarborough Shoal dan semua “bentuk pulau” yang terangkum dalam Spartly Island dikategorikan sebagai ‘batuan’ berdasarkan Artikel 121 UNCLOS. Tribunal dalam kes ini memutuskan bahawa tuntutan Filipina adalah sah. Ini kerana hasil dari keputusan pakar hydrographic mendapati bahawa “jenis pulau” dalam pertikaian tersebut adalah di luar kategori definisi pulau yang ditetapkan dalam Artikel 121 (1) UNCLOS. Selain itu, Tribunal juga mendapati bahawa kalaupun pulau itu dianggap sebagai batuan ia termasuk dalam kategori batuan yang tidak dapat menampung hidupan manusia dan kehidupan ekonomi secara sendiri seperti disebut dalam Artikel 121 (3) UNCLOS.

Dalam kes ini, Tribunal telah membuat ulasan Panjang tentang maksud pulau seperti dalam Artikel 121 iaitu harus dinilai berasaskan keadaan semulajadinya sebelum berlaku modifikasi atau pengubahsuaian oleh manusia dan kemajuan teknologi.

Dalam pada itu, tribunal juga mentafsirkan perkataan “human habitation” merangkumi standard kualiti, yang dinilai dari kependudukan dan penetapan manusia serta standard kuantitatif yang dinilai berasaskan tempoh masa. Maka, menampung kehidupan manusia bermaksud, keadaan batuan tersebut yang mampu untuk menyokong, menjaga, menyediakan makanan, minuman dan tempat perlindungan untuk manusia untuk mereka berupaya untuk hidup di atas batuan tersebut untuk janga pasa panjang atau selamanya.

Selain itu, berkenaan terma “economic life of their own” dalam Artikel 121 (3), Tribunal telah menetapkan bahawa “of their own” bermaksud sebarang hasil yang wujud di sekeliling batuan di mana aktiviti ekonomi harus bergantung kepada kawasan sekeliling sahaja dan secara mandiri, dan bukan diimport dari sumber luar.

Lantaran, menerusi tafsiran tersebut, Tribunal telah memutuskan bahawa “jenis pulau” yang dalam pertikaian iaitu Scarborough Shoal, Johnson Reef, Cuarteron Reef, Fiery Cross Reef, Gaven Reef (North) and MecKennan Reef kesemuanya adalah batu seperti dalam Artikel 121 (3) UNCLOS yang tidak mampu menampung kehidupan manusia serta kehidupan ekonomi secara semulajadi.

Ketetapan tribunal ini berasaskan fakta bahawa tiada bukti menunjukkan sebarang aktiviti manusia di pulau-pulau ini sebelum pendudukan China pada 1988 dan kehadiran kehidupan manusia hari ini (khususnya nelayan China) adalah bergantung secara eksklusif dengan bekalan luar.

Justeru, menerusi keputusan Tribunal ini, wilayah sekitar Scarborough Shoal dan semua “bentuk pulau” yang terangkum dalam Kawasan berkenaan adalah bukan milik EEZ China mahupun Pelantar Benua. Keputusan Tribunal memberi isyarat bahawa peruntukan 121 UNCLOS jelas bertujuan untuk menghalang sebarang aktiviti meluaskan wilayah maritim sesebuah negara dengan menggunakan “bentuk pulau” yang tidak menepati kriteria sebagai sebuah pulau.

Kes Pulau Taiping / Itu Aba

itu20aba20google20maps2016x91

Selain itu, kes lain yang turut dibincangkan adalah melibatkan Pulau Taiping dan sekitar Spratly Islands. Dalam kes ini, pihak Tribunal menetapkan bahawa semua pulau di Spratly Islands termasuk Pulau Taiping tidak mampu menampung kehidupan manusia mahupun kehidupan ekonomi secara mandiri.

Dalam kes ini, Tribunal menyatakan bahawa Artikel 121(3) mengkehendaki bahawa status batu yang memiliki wilayah EEZ dan Pelantar Benua harus ditentukan berasaskan kapasiti semulajadi dan bukan pertambahan atau modifikasi yang datang dari luar.

Justeru, berasaskan kes-kes Tribunal ini, pulau yang dalam pertikaian tidak boleh memberi kelebihan kepada China untuk menambah hak maritim iaitu menjangkau 200 Batu Nautika EEZ atau Pelantar Benua.

Saluran Diplomasi & Blok Permuafakatan ASEAN

aseascs

Memahami isu undang-undang laut di bawah UNCLOS ini akan menjelaskan kita kedudukan pertembungan kuasa untuk mendominasi wilayah Laut Cina Selatan. Walaubagaimanapun, ketetapan yang dibuat oleh Tribunal antarabangsa gagal untuk dihormati oleh kerajaan China. Tindakan ini pasti memberi gambaran bahawa tindakan undang-undang seperti melalui Tribunal antarabangsa seolah tidak memberi kesan khususnya buat negara yang besar seperti China. 

Justeru, wujud keperluan untuk negara-negara di wilayah Laut China Selatan mengukuhkan diplomasi dan rundingan yang menguntungkan negara-negara yang terlibat. Walaubagaimanapun, saluran diplomasi sudah pasti tidak akan sama sekali memberi kompromi kepada kedautalan perairan sesebuah negara.

Maka dari sudut ini wujud keperluan untuk mengukuhkan permuafakatan antara negara ASEAN yang terlibat dengan perairan Laut China Selatan iaitu Malaysia, Indonesia, Brunei, Filipina, Thailand, Vietnam, Singapura dan Kemboja bagi memastikan kepentingan bersama atas nama ASEAN dapat dipertahankan. Menerusi persefahaman dan permuafakatan ini, ia dapat membawa kepada penubuhan satu blok baharu yang bersifat neutral untuk mengukuhkan kedaulatan ASEAN di wilayah Laut China Selatan berasaskan prinsip Konvensyen dan undang-undang antarabangsa dari dicemari oleh mana-mana kuasa besar sama ada China mahupun Amerika Syarikat.

Pengenalan 'code of condcut' antara ASEAN dan China adalah satu permulaan dan harus sentiasa ditambahbaik dari semasa ke semasa berasaskan laporan perkembangan di wilayah berkenaan. Ini adalah Langkah permulaan sebagai isyarat kepada kuasa besar dunia akan keseriusan kita atas nama ASEAN dalam mempertahankan kedaulatannya di Laut China Selatan.

 

Muhammad Faisal Abdul Aziz

Presiden

Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM)

Read 463 times
Rate this item
(2 votes)

Covid-19: A Means To Defeat Our Common Enemy Featured

Mar 18, 2020
Hit: 644
Written by
Covid-19: A Means To Defeat Our Common Enemy
Read 644 times
Rate this item
(0 votes)

 

552e21257b8c2d9ca6b5001557f83918

 

Year 2020: Charting the transition in Islamic Reformism

 

Today marks 100 days of the new ABIM leadership mandated during ABIM’s Annual General Meeting on 26-27 October 2019 in conjunction with the Seminar Pembinaan Bangsa Malaysia held at Bangi Avenue Convention Centre.

The new ABIM leadership today is entering a significant decade, navigating the Islamic Reformism in the transition era towards its fifty years of establishment. ABIM was established on 6th of August 1971 and became the earliest Islamic organization in Malaysia carrying the message of the Reformist and Revivalist Imam Hassan Al-Banna- pioneer of Islamic movements in Muslim world history.

At the same time, ABIM had molded a diverse school of thoughts including from local scholars led by Syed Muhammad Naquib Al-Attas, Mohammad Natsir, and Buya Hamka. Syed Naquib’s skills in arts also had a significant influence on ABIM as he was the one who crafted ABIM’s official logo carried by ABIM’s activists until today.

Other renowned scholars like Ismail Raji Faruqi and Al-Qaradhawi also shaped the thoughts of the movement and their works were always referenced and discussed during the weekly usrah.

This openness in intellectual persuasions became the catalyst for ABIM to consistently forge ahead in dealing with changes to ensure that the element of Islamic reformism thrives in its ideas and activism.

Understanding the Islamic Reformism

The Islamic Reformism- or Islah- is not a new topic as debated by some. It has been in existence since the 16th century with the emergence of figures in Southeast Asia with outstanding contributions to reform the society’s culture and worldview. Among these figures was Abdul Raof Singkel, the scholar who held to the principle of recognizing the right of women to be the Sultan in Acheh when the majority of clerics in traditional scholarship back then disapproved.

Other scholars include Nurudin al-Raniri and Sheikh Yusuf Al-Makassari who had enlightened the society in imposing a rational understanding of sufism in Islam and reformed the administrative justice system in their respective states when both were appointed as Muftis.  

The movement of Islamic Reformists underwent the second phase in the 18th century as a response to the Western colonisation. This phase witnessed the rise of figures such as Muhammad Abduh, Rashid Ridha, Hassan Al-Banna and the likes with the tagline of Islamic Revival.

These figures had taken a moderate path in responding to colonization by accepting the knowledge and technological advancements as tools to liberate Muslim societies from economical backwardness. At the same time, they lifted the rational thinking in Islamic teachings within the context of systemizing political and social lives and subsequently accepting the parliamentary democracy system as a new system in the Muslim world.

They view colonization in two ways. First, they delicately reviewed the advantages behind colonization in the Muslim world and how those advantages can be fully benefited to lead the Muslims to revive from the period of decline.

At the same time, they acknowledged the need to boost the understanding of Islam through the intensive campaign “Islam as a way of life.”

Within the Malay world context, the establishment of ABIM had a direct link with the agenda of reassertion of the Malay identity and reversion to understanding Islam as a way of life. These agendas were in need given the hundreds of years of Malaya being under the influence of western colonization, the era that was written as “a period of de-Islamization and secularization” by M Rasjidi in “The Role of Christian Mission: The Indonesian Experience” in International Review of Mission.

A similar fact was articulated by Dato’ Dr Siddiq Fadzil, pointing out that “the westernization-secularization of the Malay politics officially began in 1874 with the Treaty of Pangkor which implied a clear dichotomy between religion and politics.”

Thus, ABIM had sparked discussions of the books “Islam & Secularism” and “Islam in the Malay History and Culture” by Syed Muhammad Naquib Al-Attas and some of his ideas later were adopted to the extent of establishing the International Islamic University Malaysia (IIUM) and ISTAC.

The existence of Islamic reformism needs to be understood as coming from a strong conviction and belief that Islam as a divine religion encourages the openness in accepting reform. The flourishing number of philosophers in Islamic scholarship from one era of civilization to another clearly illustrated the unrestrained and flexible atmosphere in the Islamic world.

It is thus not the attitude neither the approach of the Islamic Reformist movement to be apologetic towards what the critics perceive Islam or the movement to be- the open environment for discourses purely stemmed from the conviction that Islam champions progress, freedom, justice and human rights.

The transitional idealism of Islamic Movement

Engaging, Islah and Accountable

After a few centuries of having significantly contributed to the Muslim world, the essence of Islamic Reformism should be thoroughly embraced and its relevance preserved by enhancing its contents of core discourse and idealism.

The clash of ideas in certain thoughts in the Islamist Reformism could no longer stand as a theme in its direction. The movement should go beyond the framework of colonial, post-colonial and the dismantling of caliphate in their ideological construct.

Today, the world is now directed to a shared objective of the whole international citizens. This can be seen through Sustainable Development Goals (SDG) 2030 - How human mankind under the name of global brotherhood helps one another to lift the dignity and prestige of human beings without leaving anyone behind.

The question before us now is- how can Islamic Reformism benefit from these shared objectives to bring sustainable development as a solving mechanism to the issues of underdevelopment in Muslim countries?

The discourse of Islah (reform) should be further understood through the reality context, which is tantamount to the need of having ijtihad (legal reasoning) as a guide in facing renewals and changes in a developing society.

In the history of a society's adaptation towards change, clashes between tradition and modernization often took place which eventually held the society back. This was then the objective of Islamic Reformism to be centrist to balance out the differences and find ways to develop a new culture and way of thinking of society instead of remaining stagnant, and carry the society towards progress and keeping pace with the change.

Thus, the agenda to bring islah or revivalism is not restricted within a black-and-white framework nor confrontational in nature, but should be inclusive, bridge-building and appreciate the wide spectrum and multiracial fabric of the society, sharing a sense of ownership with all members of the community.

This includes sharing the aspirations and agenda with all citizens and stakeholders. The collaboration should not be limited only to the activities initiated, but also in terms of objective to bring reform for the betterment of the society.

In the real world today, there are diverse stakeholders who respectively put efforts to contribute to the society. One significant example is the rise of the millennials pulling themselves to become a force in advocating gig economy and climate change issues. The growth of these groups certainly needs engagements and smart collaborations with the Islamic movement.

Besides, the Islamic Reformists should thoroughly commit to the fulfillment of the highest intent of its ideas that is to provide prosperity to the society. The ill habit of carrying ideas without being accountable to the effect of the ideas towards the society should no longer stand.

As such, the concept of political religion should carry a universal intent to provide justice and rights to all human beings, and should not be limited to establishing the “Islamic state” for example. The failure to comprehend the objective of combining politics and religion will expose the religion and power to be manipulated by any regime to persecute and oppress the people under the name of religion.

The same position dealt with the issue of implementing the Syariah- it should be a significant process for the sake of the well-being of the society.

Otherwise, without taking into consideration of these two aspects, we will foresee a recurrence of the Islamist movement problems in the political arena described as “unprepared to govern effectively, transparently, neglecting public policy and a strategic vision of the country” by Fawaz A Gerges in his book “Making The Arab World : Nasser, Qutb, And The Clash That Shaped The Middle East”.

All in all, as what have been highlighted, the Islamic movement, through the Islah (Reformist) principle, together with engagement efforts and a strong sense of accountability can be uplifted and stay relevant in the eyes of the society.

This new transitional way of thinking will enrich the Islamic Reformist cauldron further and can be revisited by next generations in providing solutions for the society in the future.

Muhammad Faisal Bin Abdul Aziz

President

Muslim Youth Movement Malaysia (ABIM)

Read 459 times
Rate this item
(1 Vote)
Read 381 times
Rate this item
(0 votes)

Malaysian Solidarity With The Palestinian People Featured

Dec 01, 2019
Hit: 369
Written by
Malaysian Solidarity With The Palestinian People

By:- Muhammad Faisal Abdul Aziz, President Muslim Youth Movement of Malaysia (ABIM)

Utmost gratitude extended to the United Nations for receiving the courtesy call from Abim Pusat & Malaysian CSOs on this very special day of International Solidarity Day for the Palestinian People. The main objective of the visit is to present a Memorandum on behalf of the Malaysian people to the UN to support the initiative by the UN to keep peace and stability in Palestine. At the same time, we want to refresh our stance to be consistent in supporting the Palestinian cause in liberating their homeland. Besides, given the never-ending situation of violence in Palestine, we would like to call upon the UN on behalf of all international communities to uphold the cause of Palestinian people by

1) Enforcing UNSC Resolution 2334 adopted on 23rd December 2016

2) The OTP of ICC requesting authorization from the ICC pre trial chamber for its office to initiate an investigation into the alleged crimes of Israel againts Palestine in accordance with Article 15 (1) Rome Statute.

3) Taking more assertive actions by executing the Resolutions reached un the UNGA though the status of Resolutions are non binding and recommendatory in nature.

4) Defending the rights of the aggrieved Palestinians especially their rights to worship freely in Al-Aqsa mosque without any interference by the Israeli regime, and to preserve the important sites of Al-Aqsa without any irresponsible destruction by the Zionists.

5) Empowering humanitarian missions by facilitating humanitarian agencies under United Nations and humanitarian NGOs such as Global Peace Mission Malaysia (GPM) to hand aids to fulfill the basic needs of the Palestinians.

Last but not least Abim hope to keep engaging with the UN in sharing the same spirit to maintain justice, freedom and peace in this world.

In conjuntion with the visit ABIM presents an olive tree to the UN office in Malaysia as a symbol of trust to the UN to always preserve freedom, justice and fundamental liberties in #Palestine.

Read 369 times
Rate this item
(0 votes)
  •  Start 
  •  1 
  •  End 
Our website is protected by DMC Firewall!