ABIM GESA LAPORAN FAMILIES ON THE EDGE UNICEF DIBAHAS DALAM SIDANG PARLIMEN - ABIM
angkatan belia islam malaysia (abim)
muslim youth movement of malaysia

ABIM GESA LAPORAN FAMILIES ON THE EDGE UNICEF DIBAHAS DALAM SIDANG PARLIMEN

Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) merujuk kepada laporan yang dikeluarkan pihak Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF) dan Tabung Kependudukan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNFPA) berkaitan impak ekonomi dan kesejahteraan hidup terhadap golongan B40 khususnya kanak-kanak sepanjang menjalani tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). 

Kajian yang dibuat terhadap 500 keluarga di kawasan PPR telah merekodkan realiti kesukaran hidup yang dilalui terutama dalam mendapatkan bekalan makanan yang seimbang dan nutrisi.  Menerusi kajian tersebut ia menunjukkan bahawa makanan seperti mi segera telah mengambil tempat sebagai makanan ruji dan asasi sama seperti beras.

Selain itu, ukuran makanan berkhasiat seperti buah-buahan telah menunjukkan penurunan pembelian apabila 40 peratus ketua keluarga mengakui bahawa mereka kurang membeli buah-buahan tidak seperti sebelum perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Antara faktor utama yang menyumbang kepada keadaan ini adalah kesukaran untuk mendapatkan bahan makanan tersebut di samping masalah kesempitan kewangan yang dialami golongan B40. 

Ini dapat dilihat menerusi kaji selidik tersebut yang mencatatkan bahawa sebanyak 50 peratus wanita yang menjadi ketua keluarga mengakui simpanan kewangan mereka telah berkurangan selain 33 peratus mengakui jumlah simpanan yang ada hanya cukup untuk menampung perbelanjaan selama hanya sebulan.  

ABIM meneliti kajian ini sebagai suatu yang amat penting untuk dibahaskan sebagai indikator tambahan kepada inisiatif kerajaan membantu rakyat terbanyak. 

Ini kerana dalam memastikan bantuan dapat disalurkan kepada rakyat bagi memastikan ada hidangan di atas meja untuk dijamah seisi keluarga, ia harus berasaskan kepada hidangan yang baik bertepatan keperluan nutrisi dan tumbesaran generasi kanak-kanak.

Maka, ABIM menggesa supaya diberi ruang untuk laporan kajian ini dibentang dan dibahaskan di Parlimen bagi memastikan kita berjaya memperoleh penyelesaian terbaik kepada isu yang telah ditimbulkan melibatkan golongan B40 ini.

Muhammad Faisal Abdul Aziz

Presiden

Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM)