Super User

Super User

SENARAI SAF PIMPINAN AJKP ABIM BAGI SESI 2019-2021:

 

Presiden: Muhammad Faisal Abdul Aziz

Timbalan Presiden: Mohd Khairul Anwar Ismail

Naib Presiden: Zairudin Hashim

Naib Presiden: Ahmad Fahmi Samsudin

Naib Presiden: Radin Muhd Imaduddin Radin Abdul Halim

Naib Presiden: Adli Zakuan Zairakithnaini

Naib Presiden (HELWA): Fatin Nur Majdina Nordin

Setiausaha Agung: Muhammad Fazril Mohd Salleh

Penolong Setiausaha Agung: Mohd Shazni Abdullah

Setiausaha Kewangan: Mohd Faridh Omar Hafez Mhd Omar

------------------------- .

EXCO-EXCO:

1) Akmal Hisham Abdul Rahim

2) Mohd Firdaus Md Hamsin

3) Fatin Nabilah Azlan

4) Wan Fadhilah Ibrahim

5) Dr Zhafri Ismadi

6) Fatimah Azzahra Mohamad

7) Mohamad Safwandy

8) Fatin Nor Majdina Nordin

9) Siti Nur Sakinah Ahmad Budiman

10) Mohammad Syafiq Ismail

11) Siti Mardhiah Mustafha 

12) Salman Yusop

13) Dr Siti Nabila Hasan

 

21 Oktober 2013 - Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) memandang berat penyebaran video rakaman perbualan seorang penganut Hindu dengan guru besar sebuah sekolah (mengenai penyembelihan lembu korban di sekolah) yang heboh diperkatakan semenjak kebelakangan ini.

ABIM menilai penyebaran video tersebut sebagai satu usaha yang boleh menimbulkan ketegangan serta merangsang polemik agama serta perkauman yang tidak diingini. Justeru, ABIM berpandangan ia sebagai percubaan untuk memburukkan hubungan antara agama  di Malaysia. Selain dari itu, ia juga mencemar institusi pendidikan yakni sekolah yang seharusnya dihormati.

18 Januari 2013 - Angkatan Belia Islam Malaysia atau ABIM kurang bersetuju dengan kenyataan Datuk Nooh Gadut kononnya orang Islam yang mempertikaikan keputusan Mahkamah Rayuan berhubung penggunaan kalimah Allah oleh pihak gereja Roman Katolik boleh menjadi kafir serta murtad. Sebaliknya, menurut presidennya Amidi Abdul Manan, kenyataan Penasihat Majlis Agama Islam Johor itu menggelirukkan dan memerlukan perbincangan dan kajian yang lebih mendalam, terutama sekali apabila ia menyentuh secara langsung kedudukan serta taraf keimanan seseorang.

Shah Alam, 8 Oktober 2013:- Penerima Anugerah Tokoh Pendakwah Wanita, Datin Aminah Zakaria (di tengah-tengah) berkata usaha gigih Kerajaan Negeri bagi memperbanyakkan program keIslaman wajar dicontohi negeri-negeri lain. “Saya harap Kerajaan Negeri dapat meningkatkan usaha mengilmukan masyarakat Selangor ini dan saya doakan segala langkah, perbelanjaan yang digunakan Kerajaan Negeri untuk menyebar dakwah ini mendapat ganjaran maksima dari Allah dan minta Allah terima segala amal pihak pentadbir Kerajaan Negeri, pegawai, kakitangan dan rakyat Selangor semua, semuga dapat keberkatan Allah,” kata beliau.

Page 1 of 18
Our website is protected by DMC Firewall!