ABIM Lancar Filem Pendek “Buang” Untuk Kempen Daftar Mengundi

May 29, 2017
editor-media

KUALA LUMPUR, 24 Mei 2017 – Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) melancarkan filem pendek berjudul Buang sebagai sebahagian kempen mendidik anak muda kepentingan mendaftar sebagai pengundi. Presidennya, Mohamad Raimi Ab Rahim berkata, ini berikutan masih ramai anak muda yang belum berbuat demikian walaupun PRU14 semakin hampir. “Abim memandang berat keciciran golongan muda dalam menjadi kuasa penentu kepimpinan politik negara apabila sejumlah besar anak muda dalam lingkungan usia 20-an masih tidak mendaftar sebagai pengundi dalam pilihan raya.

“Justeru, Abim telah mencetuskan satu inisiatif baharu menerusi pelancaran satu filem pendek bertajuk Buang. Filem dengan konsep santai dan mesra anak muda ini sebagai langkah awal mendidik kelompok ini akan kepentingan mendaftar sebagai pengundi,” katanya dalam majlis pelancaran Buang di sini, semalam.

Menurut beliau, tiada alasan untuk anak muda mengorbankan hak mereka untuk menentukan kepimpinan menerusi pilihan raya. “Apatah lagi dalam menghadapi suasana ‘political fatigue’ dialasi dengan ketidak tentuan senario politik semasa yang melelahkan masyarakat,” katanya.

Katanya lagi, kemenangan Donald Trump dalam pilihan raya Presiden Amerika Syarikat dan keputusan referendum Brexit tanpa dokongan aspirasi anak muda ekoran kegagalan mereka membuang undi harus dijadikan iktibar. “Abim menyeru seluruh rakyat Malaysia menjayakan kempen yang digerakkan sebagai salah satu medium menyedarkan rakyat hak mereka membuang undi,” katanya.

Share:
MAKLUMAT PERHUBUNGAN :
SEKRETARIAT ABIM PUSAT
N0 6, JALAN TC 24/2
TAMAN CEMERLANG
53100 KUALA LUMPUR