Erdogan: Harapan Baru Kepimpinan Dunia Islam - ABIM
angkatan belia islam malaysia (abim)
muslim youth movement of malaysia

Erdogan: Harapan Baru Kepimpinan Dunia Islam

Recep Tayyib Erdogan kini adalah ikon umat Islam seluruh dunia. Beliau yang baru sahaja menang Pilihanraya Presiden Turki mengukuhkan lagi sokongan rakyat Turki terhadap kepimpinan beliau. Ianya bukan jalan mudah setelah mengalami beberapa protes dan cubaan untuk menjatuhkan kredibiliti beliau pada tahun 2013. Beliau tetap popular walaupun pernah menutup media sosial untuk beberapa ketika untuk mengelakkan rahsia negara tersebar di internet. Kredibiliti beliau bertambah apabila berjaya mengakali kelompok “Ergenekon” dalam tentera yang sentiasa mencuba merampas kuasa dari kerajaan demokratik.

Kini, tentera Turki yang seringkali campur tangan dalam urusan politik kerana menganggap mereka sebagai pelindung Kemalisme sudahpun tunduk atas kuasa rakyat. Rakyat, bukan jeneral, yang menentukan siapa pemimpin mereka. Kalau rakyat mahu Erdogan dan AKP, maka itulah yang mereka akan undi. Cabaran Erdogan paling besar adalah apabila sekutu kuat beliau, Fethullah Gulen mula merancang menjatuhkan beliau melalui ‘tangan-tangan’ halus dalam kerajaan AKP.

Namun usaha itu gagal kerana Erdogan berjaya menghidu kelompok-kelompok ini dan menyingkirkan mereka dari kerajaan sebelum membawa mudarat yang lebih besar. Bukan senang menjadi pemimpin, apatah lagi memimpin sebuah negara yang mempunyai legasi empayar yang kuat dan gagah seperti Turki. Setelah Empayar Uthmaniyyah dipecah-pecahkan menjadi negara-negara kecil, orang Turki mula memikirkan siapa sebenarnya yang dimaksudkan dengan orang Turki.

Sebelum ini, Turki memang sangat dekat dengan Islam. Dengan itu datang pemimpin bernama Mustafa Kemal yang memimpin orang Turki menghalau kuasa asing dari bumi Turki dan akhirnya membina negara untuk Turki. Namun Turki ini sangat asing dengan Islam, malah pada beberapa ketika memusuhi pula Islam.

Tetapi dalam masa juga sangat curiga dengan Barat kerana masih terpalit memori kalah perang dengan beberapa kuasa Barat. Pada masa itu pula umat Islam masih lagi mencari siapa pemimpin mereka yang terbaik dalam zaman tiadanya khalifah. Semasa umat Islam masih lagi melihat dunia Arab sebagai tempat lahir pemimpin umat Islam, datang pejuang di Turki dalam bentuk Badiuzzaman Said Nursi dan Necmettin Erbakan. Said Nursi yang pada awalnya memasuki politik akhirnya tersingkir kerana terlalu lantang mengkritik pemerintah.

Akhirnya, dalam buangan, beliau fokus kepada pembinaan jiwa pejuang-pejuang Islam. Pentingnya memahamai pesan-pesan Al-Quran sebelum keluar berjihad dalam bidang masing-masing. Sehingga kini, pesan-pesan beliau diabadikan dalam Risalah An-Nur dan terus menjadi bekalan kepada pejuang Islam seluruh dunia. Lain pula Necmettin Erbakan, beliau yang pada mulanya menjadi Professor Kejuruteraan akhirnya membina nama melalui politik. Namun, bukan mudah untuk menjadi pemimpin yang betul-betul dipandang tinggi dalam suasana politik Turki yang penuh kekacauan.

Apatah lagi sekiranya parti yang anda pimpin terang-terang membawa mesej Islam, dalam suasana pemerintahan Turki yang dikuasai oleh idea Kemalisme. Strategi beliau bijak dengan membangun dahulu kuasa niaga penyokong-penyokong beliau di kawasan Anatolia. Ternyata pengaruh Ankara dan Kemalisme kurang berkesan di kawasan pedalaman Anatolia. Melalui kuasa perniagaan, akhirnya syarikat-syarikat yang berpangkalan di kawasan yang digelar Harimau Anatolia ini yang membantu pemimpin-pemimpin yang berjiwa Islam untuk pergi lebih jauh.

Seperti Said Nursi, Erbakan kurang bernasib baik dalam mengubah Turki ke arah yang diimpikan beliau. Beberapa kali beliau diharamkan dari menyertai pilihanraya, malah walaupun sudah berjaya menjadi Perdana Menteri, digulingkan pula oleh tentera Turki. Sejarah ringkas yang diceritakan berikut sangat penting kerana Erdogan bukan turun dari langit secara tiba-tiba. Kelahiran pemimpin seperti Erdogan dan rakan-rakan beliau sekarang yang mengubah Turki menjadi negara yang dihormati adalah hasil dari satu proses yang panjang.

Pelbagai eksperimen politik dilakukan. Ada yang berjaya, ada yang gagal. Namun semuanya menjadi pelajaran berguna untuk generasi masa depan. Islam di Turki juga berjaya diselamatkan melalui pendidikan berterusan kepada anak muda. Kini, umat Islam di seluruh dunia pula bertumpu di Turki dan menyambung pelajaran mereka di sana dalam pelbagai bidang terutamanya sains sosial. Period yang berlaku di Turki sekarang disebut-sebut ahli akademik sebagai Neo-Ottomanisme.

Menyanjung nostalgia mereka sebagai kuasa besar sewaktu zaman Uthmaniyyah namun menghargai penat lelah mereka membina bangsa Turki sewaktu dikelilingi oleh kuasa Barat dan Timur seperti Amerika Syarikat, Kesatuan Eropah dan Soviet Union. Dalam suasana umat Islam yang semakin menyedihkan, Erdogan memberi satu model kepimpinan alternatif yang menyegarkan. Walaupun pernah terlibat dalam parti Islam, namun parti AKP pimpinan beliau bukanlah sangat membawa idealogi negara Islam yang menjadi perdebatan di Timur Tengah.

Fokus pentadbiran beliau adalah membangunkan ekonomi dahulu, kemudian barulah menunjukkan pengaruh beliau di peringkat antarabangsa. Beliau juga dikritik kerana menghormati Mustafa Kemal Attarturk yang dianggap menghancurkan Uthmaniyyah. Beliau tahu isu ini sangat sensitif bagi orang Turki. Penyelesaiannya beliau memperkenalkan semula Sultan Muhammad Al-Fateh sebagai tokoh yang perlu diikuti baik orang Turki dan juga umat Islam seluruh dunia. Tokoh sejarah ini sangat signifikan kerana beliaulah yang memimpin tentera kerajaan Uthmaniyyah menawan Constantinople (kini Istanbul) dan akhirnya membawa kepada terbubarnya Imperaturia Rumawi.

Erdogan mahu umat Islam mencontohi Al-Fateh, dari sekadar menjadi sultan di kawasan tempatan seperti Anatolia, akhirnya mengubah bangsanya menjadi bangsa yang disegani di mata antarabangsa. Umat Islam sangat menghargai kepimpinan Erdogan dalam dunia Islam yang penuh dengan pemimpin palsu dan lemah. Moga setiap negara umat Islam dikurniakan kumpulan pemimpin yang bijak dan mempunyai visi yang besar, bukan sekadar untuk rakyat negaranya sahaja, namun untuk umat Islam seluruh dunia. Mari sama-sama kita laungkan motto “Biz Bir Ummetiz” (Kita Satu Ummah) dan pastikan ianya bergema di seluruh pelusuk dunia.

Disediakan Oleh: Mohd Syazwanuddin Saharuddin, Naib Presiden, Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM)