Warga Pendidik Maahad Ummah Gigih Bentuk Pemimpin Untuk Masa Umat. - ABIM
angkatan belia islam malaysia (abim)
muslim youth movement of malaysia

Warga Pendidik Maahad Ummah Gigih Bentuk Pemimpin Untuk Masa Umat.

22hb November 2019: Alhamdulillah, Maahad Al-Ummah, Chemor (MUC) menjadi sekolah pertama di mana Presiden ABIM, Sdr. Muhammad Faisal Abdul Aziz menyampaikan perkongsian. Muhammad Faisal Abdul Aziz gambar bawah pernah mendapat didikan di MUC, yang dibangunkan pada tahun 1989. 

Sempena 30 tahun usia Maahad Al-Ummah, beliau berkongsi rumusan penting didikan pendidik Maahad yang mahukan anak didik menjadi pimpinan yang berjasa kepada Ummat. Menurut Sdr. Faisal, kesungguhan, keikhlasan para guru membina watak anak murid yang berjaya sentiasa dalam ingatannya walaupun penampilan sekolah tersebut yang agak sederhana semasa ia mula-mula dibuka.

muhammad faisal abdul aziz

Selain beliau, Penolong Setiausaha Agung ABIM, Ustaz Mohd Shazni Abdullah; Exco ABIM Pusat, Puan Fatimah Azzahra Mohamad; YDP ABIM Perak, Ustaz Hafezardhi Ardhi serta YDP ABIM Johor, Sdr. Zainudin Zakaria adalah antara produk MUC yang menjadi pimpinan semasa ABIM. Para pelajar MUC juga aktif berkecimpung dalam pelbagai aktiviti ko-kurikulum dan ramai dalam kalangan mereka telah berkecimpung sebagai pemimpin dalam pelbagai aktiviti kemasyarakatan.

Alhamdulillah, MUC terus berkembang lebih baik hari ini di bawah Pengetua, Ustaz Abdul Aziz Musa. Semoga MUC terus melahirkan pemimpin yang berjasa kepada ummat. Amiin.