ABIM Kecam Penghapusan Etnik Rohingya Rakhine, Gesa Kerajaan Bangladesh Buka Sempadan - ABIM
angkatan belia islam malaysia (abim)
muslim youth movement of malaysia

ABIM Kecam Penghapusan Etnik Rohingya Rakhine, Gesa Kerajaan Bangladesh Buka Sempadan

Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) mengecam sekaras-kerasnya tragedi penghapusan etnik yang sedang dialami umat Islam Rohingya di wilayah Rakhine, Arakan Myanmar pada ketika ini.  ABIM amat prihatin dengan laporan keganasan berterusan etnik dan mazhab di Negeri Rakhine Myanmar (Arkaan) yang setakat ini telah menyebabkan beribu-ribu pelarian Rohingya Muslim ditemui mati, 3000 lain cedera parah manakala beratus-ratus rumah telah bakar.

 

ABIM tegas mendukung Deklarasi Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Hak Asasi Manusia yang mengiktiraf maruah dan hak samarata serta asasi yang tak terpisah semua ahli keluarga manusia di mana ia akan didapati menjadi asas kebebasan, keadilan dan keamanan di dunia. Artikel 1 Deklarasi telah jelas meletakkan bahawa ‘semua manusia dilahirkan bebas dan samarata dari segi kemuliaan dan hak’. Dalam Perkara 2, ia menerangkan bahawa ‘semua orang adalah layak kepada semua hak-hak, tanpa perbezaan apa-apa, seperti bangsa, warna kulit, jantina, bahasa, status, agama, pendapat politik atau lain-lain fahaman, asal-usul bangsa keturunan atau sosial, kelahiran atau lain-lain. Perkara 3 Pengisytiharan selanjutnya memperuntukkan bahawa setiap orang mempunyai hak kepada nyawa, kebebasan dan keselamatan orang yang dibaca dengan Perkara 5 yang kuat mengutuk mana-mana jenis penyeksaan, kejam, layanan yang tidak berperikemanusiaan atau menghinakan terhadap mana-mana makhluk manusia.

Sejarah telah mencatatkan bahawa umat Islam Rohingya merupakan penduduk asal Rakhine membentuk gugusan besar Arakan yang terletak berhampiran sempadan Bangladesh pada ketika ini menerusi pelbagai kajian sejarah serta ilmiah yang dilakukan. Tragedi kemanusiaan yang  dialami umat Islam Rohingya pada ketika ini berlangsung semenjak 1938 apabila dilaporkan seramai 30,000 orang Muslim telah dibunuh pada 26 Julai 1938.  Tragedi yang sama juga berulang pada tahun 1942, 1968, 1992 dan 2012.  Sehingga kini, dilaporkan seramai  1 juta umat Islam Rohingya telah menjadi pelarian di seluruh dunia (termasuk di Malaysia) manakala seramai 2 juta umat Islam Rohingya masih berada di Arakan.

Mengambil kesempatan ini, ABIM mengecam sama sekali tindakan kerajaan Bangladesh yang menutup pintu sempadan mereka terhadap masyarakat Rohingya daripada mendapatkan suaka atau perlindungan kemanusiaan di negara tersebut serta mendesak negara itu menghentikan tindakan tidak berperikemanusiaan tersebut.  Satu memorandum bantahan akan dihantar ke Pesuruhjaya Tinggi Bangladesh selepas solat Jumaat hari ini bagi mendesak Kerajaan Bangladesh membuka pintu sempadan dan memberi perlindungan kepada pelarian Rohingya selaras  dengan Artikel 33(1) Konvensyen 1951 Berkenaan Status Pelarian.

ABIM mengutuk keganasan berterusan terhadap Muslim Rohingya. Walaupun tidak diiktiraf sebagai warganegara Myanmar, ABIM percaya status itu tidak menafikan hak asasi kemanusiaan umat Islam Rohingya. ABIM percaya bahawa kerajaan Myanmar komited dalam membuka jalan ke arah demokrasi.

Oleh itu, kami menggesa kerajaan Myanmar untuk mengambil tindakan segera untuk menghentikan ini tindakan keganasan terhadap umat Islam minoriti Rohingya yang terbukti boleh membawa kepada pembunuhan beramai-ramai atau etnik pembersihan di Negeri Rakhine.  Dengan semangat demokrasi yang sedang disemarakkan di negara tersebut, ABIM menyeru agar kerajaan Myanmar membuka peluang kerakyatan untuk umat Islam Rohingya di Myanmar.

Melihat peristiwa itu, ABIM juga menyedari bahawa kebencian terhadap umat Islam Myanmar atau umat Islam Rohingya di khusus telah lama dihasut oleh penganut agama Buddha Rakhine hardliner melalui risalah rawak yang telah tersebar di seluruh Negeri. Justeru kami menegaskan keyakinan kami bahawa mana-mana agama akan menolak sebarang diskriminasi berasaskan kaum atau agama. Untuk perkara itu, kami ingin menyeru kumpulan-kumpulan NGO yang lain terutamanya dari kumpulan Buddha datang dengan satu kenyataan bersama-sama mengutuk keganasan.

ABIM juga akan melancarkan Tabung Krisis Kemanusiaan Rohingya bagi menyalurkan bantuan kemanusian kepada mangsa-mangsa melalui satu misi kemanusiaan ke Myanmar yang akan digerakkan oleh agensi kemanusiaan ABIM iaitu Global Peace Mission (GPM). Pihak  ABIM merayu seluruh rakyat Malaysia agar menyalurkan segala bantuan kewangan ke akaun GPM 14-023-01-002922-4 (Bank Islam) atau 5642-2161-1602 (Maybank).

 

 

 

MOHAMAD RAIMI AB RAHIM, Setiausaha Agung, Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM)