Etika Kewartawanan Luhur Jamin Masa Depan Media Arus Perdana - ABIM
angkatan belia islam malaysia (abim)
muslim youth movement of malaysia

Etika Kewartawanan Luhur Jamin Masa Depan Media Arus Perdana

19 Mei 2012 – Kegagalan mematuhi etika kewartawanan yang luhur akan hanya menjejaskan masa depan media arus perdana di negara ini. Begitulah antara garapan yang dikemukakan para panelis Seminar Etika Kewartawanan dan Masa Depan Media Arus Perdana di Kajang sebentar tadi. Para panelis Datuk Abdul Jalil Ali, Fathi Aris Omar serta Ahmad Lutfi Othman telah mengetengahkan pelbagai sisi berbeza berhubung etika kewartawanan di negara ini. Antara sisi tersebut ialah hakikat bahawa para pengamal media terikat dengan situasi persaingan di antara mereka yang dibayangi kengkangan komersial mahupun politik.

 

Keadaan ini natijahnya akan membelenggu perkembangan kewartawanan serta media di negara ini yang sekaligus akan memalingkan perhatian masyarakat yang akhirnya akan merujuk kepada sumber-sumber maklumat lain seperti twitter dan facebook. “Para pengamal media juga seharusnya terikat dengan komitmen untuk menghormati kehormatan serta sensitiviti seseorang individu. Mereka perlu mengelakkan diri dari bertindak selaku “pengintip” bagi pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab,” jelas Fathi Aris Omar. Dalam pada itu, Ahmad Lutfi Othman menyuarakan kebimbangan terhadap kekurangan para penulis berbakat yang mampu menjadi agen perkembangan fikrah masyarakat. “Keadaan ini berlaku akibat emosi politik yang bersifat partisan keterlaluan. Para penulis perlu mengemukakan karya mereka secara ilmiah tanpa dibayangi unsur-unsur emosi serta politik,” jelas beliau yang berpengalaman luas dalam bidang penulisan politik. (Untuk mengikuti sessi penuh perbincangan, sila klik sini).

Terdahulu, Dato’ Dr Siddiq Fadzil dalam ucapan alu-aluannya menegaskan peri penting para pengamal media memainkan peranan selaku agen untuk mengembangkan fikrah masyarakat tanpa memenuhi tekanan untuk mewujudkan culture of fears di kalangan masyarakat. “Kebebasan bersuara memang suatu hak kemanusiaan yang harus dijamin dan diperjuangkan. Tetapi kebebasan memang tidak pernah mutlak. Kebebasan selamanya dibatasi tanggungjawab. Kerana itu persoalan kebebasan selalu terkait dengan isu freedom of what? dan freedom for what?” Dalam konteks media, kebebasan bersuara terikat dengan tanggungjawab berkata benar” jelas beliau (Sila baca nukilan beliau Media Massa dan Masalah Etika)..

Dalam sidang media yang dianjurkan sejurus seminar itu berlangsung, Presiden ABIM Amidi Abdul Manan mendesak agar pengamal media menjunjung tinggi etika kewartawanan di samping peka terhadap sensitiviti serta kegelisahan di kalangan masyarakat berkenaan dengan tersebarnya unsur-unsur negatif menerusi media akibat keengganan menghayati etika kewartawanan yang ditetapkan. Berikut adalah sebahagian daripada resolusi Seminar Etika Kewartawanan dan Masa Depan Media Di Negara ini:.

Etika kewartawanan yang berasaskan cita-cita bagi menegakkan kebenaran, ketelusan dan keadilan dalam masyarakat dan negara hendaklah menjadi falsafah dan dasar utama industri media negara. Seluruh saluran media terutama media arus perdana digesa lebih bertanggungjawab dalam menyiarkan dan menyebarkan berita dan maklumat kepada masyarakat. Pengamal media dituntut untuk sentiasa berpegang teguh kepada etika kewartawanan yang mementingkan nilai-nilai moral dan akhlak dalam usaha menyampaikan berita dan mendidik masyarakat.

Ini memastikan industri media menjadi ejen pencerdasan dan pembudayaan pemikiran dan nilai hidup bertamadun dan bukan sebagai organ yang dilihat cuba untuk merendahkan kualiti hidup dan pemikiran masyarakat menerusi sumber maklumat yang tidak tepat, berbahasa kesat, berunsur lucah menjadi punca perbalahan sesama rakyat.

Media hendaklah meningkatkan tahap integriti sebagai organ yang berdikari dan berwibawa dan memastikan tidak terjebak sebagai penyebar ghibah dan fitnah dengan sengaja menerusi pemberitaan yang mengaibkan dan memalukan dan mencemarkan nama baik serta mencabul kesucian maruah manusia.

Pengamal media hendaklah menghormati hak rakyat untuk memperoleh berita yang benar dan beretika. Oleh itu, media perlu bersikap sensitif dan memberikan perhatian serius terhadap kegelisahan dan penolakan masyarakat terbanyak terhadap budaya arus perdana hari ini dengan jelas melakukan pelanggaran berterusan terhadap etika dan niali-nilai murni yang dipaparkan kepada masyarakat